Wat is Badminton

 

Wat is Badminton?

Badminton bestaat al heel lang. Aangenomen wordt dat India de bakermat is van het badminton. Daar werd de sport Poona gespeeld, een spel dat op badminton leek. Engelse officieren introduceerden de sport, waar ze in India mee kennis hadden gemaakt, in Engeland. Omstreeks 1873 werd het spel intensief beoefend op een Engels landgoed dat BADMINTON heette. Men denkt dat de naam van het landgoed is overgegaan op het spel. 
Jij bent beslist niet de enige die geïnteresseerd is in deze Olympische sport. In ons land spelen op dit moment namelijk zo'n 63.000 mensen badminton bij circa 640 verenigingen die aangesloten zijn bij de NBB.

Wat heb je nodig?

Racket

  • Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Laat je adviseren door een trainer, ervaren spelers of een winkelier wat betreft bespanning, gripdikte, prijs en merk.

Sportkleren

  • Om te kunnen badmintonnen heb je eigenlijk alleen een trainingspak nodig met daaronder een T-shirt en een short. Wanneer je warm gespeeld bent, dan kun je je trainingspak uit doen. Schoenen dienen licht en veerkrachtig te zijn met goede steun en een goed profiel.

Shuttles

  • Tenslotte heb je een shuttle nodig. Er zijn nylon shuttles voor beginners en veren shuttles voor gevorderden. Meestal heeft de vereniging shuttles waar je gebruik van kunt maken.

Speelveld

Het speelveld voor badminton ziet er zo uit:
Het veld is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed. Het net moet bij de palen 155 cm hoog zijn Spelsoorten
Badminton kent vijf spelsoorten:
  • mannenenkelspel (HE)
  • vrouwenenkelspel (DE)
  • mannendubbelspel (HD)
  • vrouwendubbelspel (DD)
  • gemengddubbelspel (GD)

Toss

Voordat een spel begint is er een loting (toss). Wie deze toss wint mag een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

  • eerst serveren of eerst de service ontvangen, of:
    het spel beginnen aan de ene kant dan wel aan de andere kant.
  • De tegenpartij kiest uit de overgebleven mogelijkheden. Dus indien bijvoorbeeld de winnaar van de toss er voor kiest om eerst te serveren, dan is de verliezer van de toss de eerste ontvanger en kiest deze dus de kant van het veld waarop hij/zij begint.

Algemene spelregels

  • Speelveld
    Een partij badminton bestaat uit twee winnende sets. Wie twee games wint, is de winnaar van de partij. Het aantal punten waaruit een game bestaat is afhankelijk van het type spel. Als het 1-1 is, wordt er een derde set gespeeld.
    Het veld wordt in tweeën gedeeld door een net op 1,55 meter hoogte bij de staander. In het midden mag het net niet lager hangen dan 1,54 meter. Het net zelf moet 0,76 meter hoog zijn. De touwen waarvan het net gemaakt is moeten donker van kleur zijn en van gelijkmatige dikte. Deze dikte moet variëren van 15 tot 20 millimeter.
  • Er wordt onderhands geserveerd naar het veld schuin tegenover het vak van waaruit wordt geserveerd. Hierbij mag (op het moment van raken van de shuttle) het blad van het racket niet boven de heup uitkomen. Tevens moet de service met één vloeiende beweging geslagen worden. De shuttle wordt over het net heen en weer geslagen (een rally). Zodra de shuttle op de grond komt wordt het spel gestopt. Afhankelijk van of de shuttle binnen of buiten de lijnen valt (in of uit) wordt beoordeeld hoe het spel doorgaat. Als de shuttle op de grond komt door een fout van de serverende partij, wordt de service aan de andere partij overgedragen. Als de fout gemaakt is door de tegenpartij, krijgt de serverende partij een punt. Men kan alleen punten scoren op de eigen service.
  • Experimentele nieuwe puntenscore
    Sinds kort (2006) wordt er echter geëxperimenteerd met een nieuwe puntentelling om het spel aantrekkelijker te maken voor het publiek. In de lente van 2006 werd besloten deze puntentelling officieel in te voeren vanaf augustus 2006, wanneer het nieuwe seizoen begint. Tot nu toe kon men alleen punten maken op de eigen service en was er een onderscheid tussen dames en heren. (damestelling tot 11 punten, herentelling tot 15 punten) In de nieuwe puntentelling wordt dit onderscheid niet meer gemaakt; dames en heren zijn gelijkwaardig. De telling gaat voor beide seksen tot 21 punten per set; gewonnen wordt met een verschil van 2 punten. Staan beiden spelers op 20 punten dan komt er een verlenging, tot een van beiden een verschil van 2 punten heeft bereikt. Echter, om de tijdsduur van een wedstrijd enigszins in de perken te houden, is er besloten om hieraan een maximum van 29 punten te verbinden. Staan beide spelers op 29 punten, dan zal het eerstvolgende punt beslissend zijn voor de winst van de set of wedstrijd. Er wordt nog steeds best out of three sets gespeeld.
  • Een ander groot verschil is dat er een rally-pointsysteem komt. Dit houdt in dat een speler niet alleen punten kan maken op zijn eigen service, maar ook op die van zijn tegenspeler.

Deze nieuwe puntentelling en het nieuwe systeem gingen van start in 2006. Echter niet alle verenigingen kunnen dit op korte termijn invoeren. Daarom wordt eerst het gangbare badmintonseizoen van 2005-2006 afgemaakt met de oude telling. De nieuwe competitie zal wel gaan volgens het nieuwe systeem. Grote evenementen worden overigens al wel volgens het nieuwe systeem gespeeld. Bijvoorbeeld de Dutch open. (winnares Mia Audina vertelde dat dit nieuwe systeem erg zwaar is, vooral voor de mentale gesteldheid). Inmiddels is besloten deze nieuwe regels definitief door te voeren. Met Ingang van 1 september 2006 worden alle wedstrijden volgens dit rally-pointsysteem tot 21 gespeeld.

Fouten

Badminton kent de volgende fouten:
  • een speler slaat de shuttle buiten de lijnen (uit)
  • de shuttle valt in het eigen veld (een speler mist de slag)
  • een speler slaat de shuttle in het net
  • een speler raakt de shuttle meer dan één keer
  • een speler raakt de shuttle met zijn lichaam
  • een speler raakt het net aan
  • een speler slaat de shuttle terug voor die boven het eigen veld is
  • een speler staat op een lijn bij het serveren (voetfout)
  • een speler slaat de service in het verkeerde vak
  • een speler serveert voordat de tegenspeler klaarstaat
  • een speler serveert en het blad komt boven de heup voordat de shuttle het blad verlaten heeft
  • de shuttle raakt tijdens een rally niet tot het speelveld behorende objecten (plafond, palen links/rechts van het speelveld)

Wanneer de scheidsrechter niet zeker weet of hij de goede beslissing maakt, kan hij een let geven. Dit komt voor wanneer er bijvoorbeeld niet duidelijk is of de shuttle in of uit was en wanneer niet duidelijk was of de tegenstander klaarstond (zo niet, dan een let). Een let houdt in dat de gespeelde punt opnieuw gespeeld moet worden.

Voor meer informatie over de spelregels verwijzen wij graag naar het officiële spelregelboekje uitgegeven door de NBB. 
Nederlandse Badminton Bond
Postbus 2070
3430 CJ Nieuwegein
tel. 030- 604 74 96
fax 030- 604 08 11
e-mail: info@badminton.nl
Internet : www.badminton.nl